Barion Pixel

Egyszerű ötletek adventi naptárba

Egyszerű ötletek adventi naptárba

Egyszerű ötletek adventi naptárba 1920 1243 szimplán.

Sok családnál kérdés ilyenkor, hogy milyen adventi naptárat adjunk a gyerekeknek, adjunk-e egyáltalán. Az adventi naptár nagyon jó emlékeztető arra, hogy ez a várakozás időszaka, és a gyerekek számára láthatóvá, kézzelfoghatóvá teszi, hogy minden nappal egyre közelebb kerülünk a karácsonyhoz. Ugyanakkor sokak számára az ajándék- vagy édességdömping kezdetét is jelenti. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy az adventi naptár nem csak fizikai ajándékokról szólhat (ahogy egyébként a karácsony sem). Rengeteg nagyszerű ötlet született már az élmények ajándékozásával kapcsolatban. Ezekből szemezgetek a mai bejegyzésben.

Az első kérdés ugye az, hogy legyen-e egyáltalán adventi naptár. Nálunk tavaly még nem volt, hiszen Lenke csak öt hónapos volt. Idén már valamilyen formában tervezek neki készíteni, bár még most sem lesz túl szofisztikált… 🙂 A gyerekeknek szükségük van a varázslatra, a csodára az életükben. Az adventi időszak nem csak a keresztény vallásúak számára lehet a várakozás időszaka, hiszen a fény eljövetelét más vallásokban és pogány kultuszokban is ünnepelték.

Ez az időszak sokáig böjti időszak is volt, ami szerintem nagyon érdekes – az ünnepet megelőzte a magunkba fordulás, a kevesebbel beérés ideje. Ez persze ma már nem divat, és az adventi csokinaptárak egyenesen szembefordulnak ezzel a szép hagyománnyal. Pedig nagyon jó lenne ezt visszahozni, hagyni időt a lecsendesedésre, tanulni arról, hogy van bőség és van visszafogottság, és hogy ilyenkor tényleg várakozunk, nem pedig elnyújtjuk az ünnepet egész decemberre. (Hallottam olyan történetet is, hogy egy családban azért hagyták abba az adventi naptár hagyományát, mert a gyerekeket karácsonyi ajándék már nem is érdekelte, annyira telítődtek addigra az ajándékokkal.) Úgyhogy lássunk néhány olyan ötletet, amivel a várakozás hangulatát erősíthetjük!

Mese

Rengeteget lehet olvasni a mese jótékony hatásáról, ráadásul az esti mese az a rituálé, ami szerencsére sok családban jelen van. (Az Egyszerűbb gyermekkor tréningeken külön alkalmat szentelünk a ritmusnak és a rituáléknak, mivel jelentősen megkönnyíthetik a hétköznapokat.) Nagyon kedves adventi naptár lehet, ha minden este felolvasunk egy karácsonyi témájú mesét, ezzel segítve a kicsiknek a hangolódást az ünnepre. Nagyobbaknak folytatásos mese is lehet ez, amelynek mindig egy újabb fejezete kerül a naptárba. Lehet akár minden évben ugyanaz a mese, ez is válhat karácsonyi rituálévá. A gyerekeknek fontosak és kedvesek az ismétlődő dolgok; talán mi is emlékszünk a saját gyerekkorunkból olyan családi szokásokra, amelyeket minden évben karácsonykor csináltunk: ugyanazt a könyvet olvastuk, ugyanazt a filmet néztük, és ez biztonságot adott.

Betlehemes

Egy nagyon kedves videót láttam erről, ami nekem nagyon megtetszett. A kislány advent minden napján egy agyag figurát kap, ami a betlehemes jelenet egy-egy darabja. Az idő előrehaladtával egyre fontosabb szereplők kerülnek a csomagba, december 24-én érkezik a Kis Jézus, és ekkor el is olvassák Jézus születésének történetét. Kisebbeknek szerintem nem muszáj a Bibliából olvasni, el lehet mesélni a saját szavainkkal is. Én nem vagyok vallásos, de szerintem ez is egy nagyon kedves ötlet, hiszen karácsonykor mégiscsak egy keresztény hagyományt ünneplünk a nyugati világban.

Karácsonyfadíszek

Lehet azt a megoldást is választani, hogy minden nap egy karácsonyfadísz van a naptárban, amivel szépen lassan feldíszítitek a karácsonyfát december 24-re. Sokaknál ez úgy működhet csak, hogy csináltok egy „játék” karácsonyfát (például filcből, filc díszekkel), hiszen egy igazi fenyő nem bírná ki ezt a több mint három hetet a lakásban. Nem beszélve arról, hogy nem is lehet még ilyenkor kapni nálunk fenyőt. Akinek alternatív karácsonyfája lesz, mint nekünk is, annak kicsit könnyebb a dolga: már december elejétől felállíthatja a fát és elkezdhetik rá a gyerekek az „éles” díszeket feltenni. Nálunk például ez lesz, papír díszekkel.

Hála

Ez a személyes kedvencem, de tavaly még csak a szimplán. facebook-oldalán adtam hálát minden nap valamiért az adott évből. Idén létrehoztam erre a célra egy csoportot, amiben egymást inspirálhatjuk, hiszen sokszor észre sem vesszük, hogy az orrunk előtt levő, készpénznek vett dolgokért is milyen hálásak lehetünk. Vagy akár a nehézségekért, amikből tanulunk valamit. Szintén csak idén jutott eszembe, hogy ez is lehet egy közös tevékenység a gyerekekkel. Például este vacsorához gyertyát gyújtunk, és mindenki elmondja, aznap éppen miért ad hálát. Így a karácsonyt hálával telt szívvel várjuk, és a bőség már meglesz bennünk legbelül, ajándékok és karácsonyi vacsora ide vagy oda.

Élmény

Készíthetünk olyan naptárat is, amelybe minden napra más élmény kerül, amit a gyerekek is élveznek. Gyertyagyújtás fürdéshez, szappanbuborék-fújás, séta az adventi fények között, vacsora a játéksátorban, közös sütisütés, rengeteg szuper ötlet van erre is. Ha a gyerekek elég nagyok hozzá és van kedvünk, szerintem szuper, ha ezek közé kedves cselekedetek, jótékonykodás is kerül, hiszen így a gyerekekben összekapcsolódik  az ünneppel, hogy gondolunk a kevésbé szerencsésekre is. Az élmény-cetlikhez itt találtok pár jó ötletet, de ezek alapján saját cetliket is írhattok.

Remélem, ez a bejegyzés hozzásegít Benneteket, hogy egy egyszerűbb, hangulatosabb adventi időszakkal készüljetek a karácsonyra! Ha van még ötletetek, amit kihagytam, írjátok meg! 🙂

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!