Barion Pixel

Mit csinál egy Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó?

Mit csinál egy Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó?

Mit csinál egy Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó? szimplán.

Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó lettem. De mit jelent ez? Mivel fordulhatsz hozzám, miben tudok Neked segíteni? Miről szól az Egyszerűbb gyermekkor? Az alábbiakban összefoglalom.

Mi az Egyszerűbb gyermekkor?

Az Egyszerűbb gyermekkor koncepcióját Kim John Payne alakította ki és adta közre azonos című könyvében. A könyv túlmutat a minimalizmuson: abban segít nekünk, hogy hogyan alakítsunk ki egy békés közeget a gyermekeink számára, amelyben önmaguk lehetnek, és a saját tempójukban fejlődhetnek. Ennek egy része az, hogy a közvetlen környezetüket nem zsúfoljuk tele tárgyakkal; de az is, hogy az időbeosztásukon és az őket elérő (felnőtt) információkon is könnyítünk és ritmust, rendszert vezetünk be az életükbe. Könyvében rengeteg példát és gyakorlati ötletet hoz az egyszerűsítésre ezen a négy fő területen, mégis sokan megakadnak az elméletnél és nem jutnak el a megvalósításig. Ezért hasznosak az Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoportok, amelyekhez csoportvezetőket, tanácsadókat képez az író és közvetlen munkatársai. Így segítenek, hogy minél több ember tudja alkalmazni a könyv ötleteit, tanácsait a gyakorlatban is.

Hogy ez miért fontos? Az egyszerűsítés koncepcióját Kim azután dolgozta ki, hogy felismerte, az apró, de folyamatos stresszhatások ugyanolyan komoly tünetegyüttest hozhatnak létre a gyerekekben, mint egy jelentős trauma. Ezek az apró stresszhatások mai világunk velejárói: a túl sok tárgy, a túl sok inger, a túl gyors és a túl hangos, a hirdetések, a rohanás, a kiszámíthatatlanság, a túl sok információ. Kim szerint nem létezik viselkedészavaros gyermek, csak túlterhelt gyermek. A túl sok inger hatására a kedvesen bogaras gyerek a szélsőséges viselkedésbe csúszhat át. Szerencsére a Kim által kidolgozott egyszerűsítés segítségével vissza is lehet őket hozni ebből az állapotból, és segíteni őket egyéni tehetségük kibontakoztatásában. Kim egy kutatást is végzett, amelyben 55 család egyszerűsítette saját életét a Kim és csapata által kidolgozott konkrét tanácsok alapján. Ezek a családok mind viselkedészavaros gyermeket neveltek. Néhány hónap leforgása alatt a gyerekek 68%-a minden gyógyszeres kezelés nélkül, csupán az egyszerűsítés hatására meggyógyult! Már nem volt náluk diagnosztizálható a viselkedészavar.

Természetesen nem csak a viselkedészavaros gyereket nevelő családoknak segít az Egyszerűbb gyermekkor. Szerencsére nem minden gyermek reagál ilyen erősen világunk ingereire, de mindannyiukat hasonló mértékben érik ezek, hacsak nem kezdünk el tudatosan figyelni a kiszűrésükre. A Kim által lelki láznak nevezett állapot is annak az eredménye, ha a gyerekeket túlterhelte valami. Ilyenkor nyűgösek, nehezen kezelhetők, mintha nem is önmaguk lennének. Vagy a lefekvés nagyon nehéz, vagy a reggeli elindulás, vagy a jó kapcsolat fenntartása a testvérrel – és ilyen helyzetekkel a legtöbb szülő már találkozott. Jó hír, hogy az egyszerűsítés ebben is segíthet: gyermekünk kikerül ez alól a teher alól, ami nyomasztja, és újra önmaga lehet.

Kinek segítek?

Elsősorban azok a szülők fordulhatnak hozzám, akik szeretnének nyugodtabb életet teremteni családjuk és önmaguk számára, lassabb hétköznapokat. Ahogy fentebb is írtam, ez bárkit érinthet, hiszen az Egyszerűbb gyermekkor segít csökkenteni a gyerekek nyűgösebb időszakait.

Hogyan segítek?

Egyszerűbb gyermekkor szülőcsoportokat és workshopokat tartok az érdeklődő szülők számára. A szülőcsoportok általában hét, kétórás alkalomból állnak, és végigvezetik a résztvevőket az Egyszerűbb gyermekkor témáin. A workshopok majd egy-egy résztémával foglalkoznak nagyobb mélységben, ezek egyelőre kidolgozás alatt vannak. Ha valaki nem tud egy csoporton részt venni, annak egyéni tanácsadás formájában is segíthetek, illetve már egy online mini-kurzusom is elérhető a slow parenting, azaz a lassú nevelés témájában. Ezen kívül ezen a blogon is egyre többször olvashattok az Egyszerűbb gyermekkorról, fenntartom az Egyszerűbb gyermekkor facebook-csoportot is, és a témába vágó klubalkalmakat is tervezek indítani 2018-tól.

Mindezeken a fórumokon abban segítek Neked, hogy kézzelfogható, megvalósítható változásokat hozhass a saját életedbe, amelyeket a saját értékrended alapján Te magad alakítasz ki. Ezek egyszerre apró lépések, de épp ezért fenntarthatóak, így hatásuk egy idő után összeadódik és tartós változást hoz létre az életedben. Nagyon fontosnak tartom, hogy a csoportokban egy elfogadó, bűntudatmentes közeget alakítsunk ki, amelyben könnyebb tudatosítani a nehézségeinket és praktikus eszközökkel változtatni.

Miért pont én?

énTöbb, mint tíz éve foglalkozom emberekkel, többé-kevésbé segítő pozícióban. Először multis környezetben voltam ügyfélkapcsolattartó, ahol a konfliktusmegoldó képességem, a türelmem, a csapatmunkára, együttműködésre való hajlamom segített a feladataim megoldásában. Majd gyógyítóként dolgoztam három évig, aminek napi szintű része volt a meditáció, és ahol türelmet, elfogadást, csendet tanultam. Az Egyszerűbb gyermekkor tanácsadói képzésen a gyakorlati anyag mellett tovább tanultam a tudatos figyelemről és az elfogadásról, a csoportvezetésről. Mindemellett anya is vagyok, a lányom folyamatosan tanít az Egyszerűbb gyermekkor témáiban, de még inkább az önismeret, a türelem, az érzelmek kezelése területén. 🙂 A barátaimtól, ismerőseimtől is általában a nyugalmamra, a figyelmemre, a segítő szándékomra, tanácsaimra kapok pozitív visszajelzést.

Egyszerűbb gyermekkor tanácsadói utamat csak most kezdem, de bízom benne, hogy az életem során különböző területeken felhalmozott tapasztalatom segít majd abban, hogy a hozzám fordulókat a lehető legjobb módon támogathassam céljaik elérésében. Ha szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot, írj nekem az agi-kukac-szimplan.hu címre!

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

Itt is megtalálsz:

Írj nekem!