Épp a múltkor gondoltam rá, hogy milyen gyorsan elmúlt a spenótszezon, és hogy szívesen ennék még. E héten a Szatyor a kedvemre tesz ebben, mivel spenót és mángold is került a heti válogatásukba. Ennél már csak az jobb, hogy megjelent a cukkini! Örök kedvencem, ezerféleképpen elkészíthető és mindenképpen finom! (Kivéve aszalva, úgy nagyon nem jött be.) Szerencsére még eper is került a szatyorba, és lassan már én is egészen lazán kezelem, amikor Lenke az eper levét (többek közt) a hajába keni. Íme az én vegán (de vegetáriánus és húsos ötleteket is tartalmazó), BLW-barát, szezonális alapanyagokból dolgozó, egyszerűen elkészíthető ételeket kínáló menütervem a heti szatyor alapján.
A heti kisszatyor tartalma:
mennyiség | ||
Spenót, kg | 0.5 | Széles Bence |
Újburgonya, bio, kg | 0.5 | Zsámboki Biokertészet |
Saláta, bio, db | 1 | Zsámboki Biokertészet |
Mángold, bio csokor | 1 | Zsámboki Biokertészet |
Sárgarépa, bio, kg | 0.5 | Gódor Biokertészet |
Cukkini, bio, kg | 0.4 | Zsámboki Biokertészet |
Petrezselyem, csokor | 1 | Széles Bence |
Eper, kg | 0.5 | Nemmindennapi zöldséges |
A nagyszatyor mindenből kétszeres mennyiséget tartalmaz, de fontos tudni, hogy egy-két dolog változhat a szatyrok tartalmában a rendelések alapján. Mi a nagyszatyrot szoktuk rendelni, és abból főzünk háromszor négy adagot, ami így hat napra elég. A hetedik nap tartalék, mert szinte minden héten bezavar valami az eltervezett menübe – máshol eszünk, marad valamiből, rendelünk, kapunk valahonnan. Ha meg nem, összedobunk egy gyors tésztát vagy rendelünk. 🙂
Kedden délig lehet rendelni a szatyorból, és csütörtök-pénteken érkezik a választásunk szerint. Így hétvégétől kezdődően már készíthetjük ezeket az ételeket.
Spenótos zabpehelyfasírt salátával
Már viszonylag régen készítettem zabpehelyfasírtot, úgyhogy újra nekiugrunk (na nem mintha túl bonyolult dolog lenne), most párolt spenóttal. Ez annyiban változtat a link alatt található recepten, hogy nyers, reszelt répa helyett párolt és összeturmixolt spenótot adunk a beáztatott zabpehelyhez. Hagyma és fokhagyma ugyanúgy kerül bele, sőt, fokhagymából több is mehet. Ehhez a recepthez nincs nagyon vegetáriánus és húsevő ötletem, talán lehet hozzá egy kis reszelt parmezánt vagy ricottát keverni. De tudjátok, minden héten lehet húsmentes hétfőt tartani, akár többször is! 🙂
Cukkinis-mángoldos tészta
A cukkini érkezését a legalapvetőbb cukkinis receptem elkészítésével ünnepeljük, de feldobjuk egy kis mángolddal az egészet. A linkelt recepthez képest annyi a különbség, hogy egy külön edényben megpároljuk a mángoldot és azt is hozzáadjuk, mielőtt leöntenénk az egészet a (rizs)tejszínnel. Vegetáriánusok készíthetik tejszínnel, esetleg ricottával is, a húsosoknak pedig párolt csirkét ajánlok hozzá.
Répás kesudiósült petrezselymes újkrumplival
Legutóbb ez a kesudiósült annyira finom lett, hogy Zolival mindketten teljesen oda voltunk tőle. Tényleg annyira jó, hogy szerintem bármelyik húsevő szívesen enné meg – olyan, mint egy fasírt, csak izgalmasabb. Mivel nem volt olyan fűszerkeverékem, amilyet a recept ír, utánanéztem, mit tartalmaznak ezek és végül a következő fűszereket használtam: koriander, kömény, római kömény, majoranna, szegfűbors, oregánó, rozmaring, pirospaprika, só és bors. Sajnos ehhez sem tudok most jó húsos és vegetáriánus változatot ajánlani, de tényleg isteni, szóval javaslom, hogy próbáljátok ki, nem fog hiányozni sem a hús, sem a tejtermék belőle. A krumplit pedig teljesen megszokott módon készítjük: felkockázzuk, kevés zsiradékon megpirítjuk, megpuhítjuk és tálalás előtt megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel. (A szép emlékek… Nagyjából egy éve napokig petrezselymes újkrumplit ettem, hogy ne dagadjon a lábam a várandósság vége felé. De a pihenéssel együtt bejött! :))
Mindenkinek szép hetet és kellemes főzőcskézést kívánok!